مشروح اخبار


» امامزاده جعفر (ع) گچساران پذیرای زائران و مسافران نوروزی



بارگاه مطهر حضرت امامزاده جعفر (ع) که در ۲۰ کیلومتری گچساران واقع شده هر ساله در ایام نوروز پذیرای زائران بسیاری است.

در 20  کیلومتری گچساران و در جاده این شهرستان به سمت شیراز، امامزاده ای واقع شده که بنا به اسناد از اولاد امام هفتم ما شیعیان حضرت امام موسی کاظم (ع) است.

این امامزاده که حضرت امامزاده جعفر(ع) نام دارد، هر ساله به ویژه در ایام نوروز پذیرای زائران بسیاری از اقصی نقاط کشور است.


امامزاده جعفر (ع) گچساران پذیرای زائران و مسافران نوروزی

بارگاه مطهر حضرت امامزاده جعفر (ع) که در ۲۰ کیلومتری گچساران واقع شده هر ساله در ایام نوروز پذیرای زائران بسیاری است.

در 20  کیلومتری گچساران و در جاده این شهرستان به سمت شیراز، امامزاده ای واقع شده که بنا به اسناد از اولاد امام هفتم ما شیعیان حضرت امام موسی کاظم (ع) است.

این امامزاده که حضرت امامزاده جعفر(ع) نام دارد، هر ساله به ویژه در ایام نوروز پذیرای زائران بسیاری از اقصی نقاط کشور است.

بنای قدیمی امامزاده با ابعاد 4×4 متر که تنها از یک واحد گنبد خانه که سقف آنرا با چوب و برگ درختان پوشش داده اند ، احداث شده است.

بنای این زیارتگاه در سال 1377 ( ه . ش) توسط اداره اوقاف استان بطور کلی تخریب و طرح جامع آن در زمینی به مساحت 1000 متر مربع با ابعاد 12×12 متر احداث گردید که دارای یک شبستان 6×6 متر که بر فراز آن گنبدی بزرگ به ارتفاع 6 متر قرار گرفته است، در ضلع غربی ساختمان یک زائر سرا به ابعاد 6×4 متر که بر روی آن دو گلدسته 8 متری قرار گرفته است.

این مکان مقدس به لحاظ موقعیت جغرافیایی آن در مسیر جاده گچساران به شیراز یکی از بهترین مکانهایی است که در طول شبانه روز زائر زیادی دارد.

شجره نامه امامزاده به استناد اعتقادات محلی از اولاد و احفاد حضرت امام موسی کاظم (ع) است.

امامزاده دارای کرامات زیادی است و مردم آن سامان به آن اعتقاد دارند و گاه شبانه روز برای ادای حاجت در این مکان بیتوته می کنند.

این امامزاده صاحب کرامت، از معجزات خاصی برخوردار بوده و تاکنون در شفای بیماران معجزات بسیاری را انجام داده است.

در کتاب دایره المعارف شجره آل رسول (ص) جلد  سوم نوشته آقای سید علی موسوی نژاد سوق در مورد این بقعه متبرکه این چنین آمده است : وجود گورستان قديمی پيرامون بقعه با لوح مزار قرون گذشته حكايت از قدمت ديرينه قومی دارد كه سال‌ها پذيرای رهگذرانی بوده كه قافله آن‌ها از شوش باستانی و ساير بلاد اسلامی از جمله مدينه و عراق شاهراه مزبور را طی كرده كه گاه ساعت‌ها در اين زيارتگاه بيتوته و شايد هم به ‌علت خستگی راه و اجل در جوار اين زيارتگاه دفن شده‌اند و چه بسا هم توانسته‌اند به مسير خويش ادامه داده، سر از تخت جمشيد درآورند.

ليكن اين مكان به عبارتی يكی از مهمترين محل‌های مذهبی و به اعتباری بارانداز اسكان قافله‌ها و مسافران اين شاهراه باستانی بوده است. بنای قديم عبارت اين بقعه شامل چهار ايوان كوچك و صحن مرقد مطهر كه در وسط آن قبر قرار گرفته است.این بقعه در ظاهر بنایی شش  ضلعی که از داخل چهار گوشه که طول هر ضلع ان شش متر و ارتفاع آن تا سقف زیر گنبد سه متر است. در داخل ،ابتدای هر چهار ضلع ایوان چهار حجره با قرار گرفتن دیواری حایل به مرقد مطهر ایجاد شده که به احتمال محل اسکان موقت زائرین بوده است.

 بر فراز چهار ستون شبستان ،گنبد مخروطی به سبک گنبد امامزاده جعفر(ع) چهار بیشه که قدمت آن را باید در ردیف بناهای دوره صفویه  دانست برپا شده استکه 5 متر ارتفاع دارد، در طیر گنبد مرقد مطهر امامزاده قرار دارد که اط ضریح چوبی مشبک ساده محافظت میگردد. نمای داخل بنا از محل گردنه زیر گنبد تا کف زمین با ملاط گچ اندوده شده و زیر گنبد آثاری از گچبری های تزئینی مشهود است که گویا در زمان مرمت و سفید کاری در دوره معاصر نقوش آن امحاء شده است.

در وضعيت فعلی عمارت كنونی از نظر سبك‌شناسی و نوع مصالح مربوط به عصر صفويه است، لذا از كيفيت بنای اول اين بقعه ( قبل از دوره صفويه) بدليل تجديد بنای آن در سال 1377 (ه.ش) اطلاعی در دست نيست.

اكنون بنای جديد اين زيارتگاه در زمينی معادل يك هكتار درابعاد 12×12 متر با نقشه جامع مهندسی توسط اداره کل اوقاف و امور خیریه  استان  کهگیلویه و بویراحمد با مشاركت مردمی روستای مزبور تهيه و اجرا شد.

این بنا دارای هشت فضای مشخص است که ابتدا بعد از فندانسیون بندی،ستون های فلزی نصب و سپس پایه های گنبد بر روی ستون های بلند به ارتفاع 2 متر به شکل نیم کره ای اجراء  و ردیف محیط دایره ای شکل از ناودانی های شمره 22 به بالا استفاده شده است.گنبدخانه در وسط ساختمان از چهار پایه ستونی در فواصل 5 متر ایجاد شده که در وسط آن قبر مطهر قرار گرفته  و بر روی آن ضریحی با لعاب نقره ای به ابعاد 20/1*2*2 سانتی متر از آن محافظت می کند.

بر بالای گنبد خانه ،گنبدی مخروطی به ارتفاع 8 متر استوار گردیده که بالایه های سفید ایزوگام پوشش داده شده است. دردو سمت صحن  گنبدخانه ، دو شبستان قرینه قرار گرفته که ورودی آنها در دو ضلع جنوب و شمال باز می شود. بنای امامزاده به طور کلی با آجر معمولی اجرا شده است.

 شجره‌نامه امامزاده جعفر(ع) به استناد نقل قول روستائيان و اعتقادات منطقه‌ای و اسناد موجود منسوب به امام موسی بن‌جعفر(ع) است.

سر اورل استين، سياح انگليسی در سفر خود به مناطق دوگنبدان نسبت به امامزاده جعفر(ع) اشاره‌ای دارد كه «... از باشت به طرف خان حماد رفتيم كه مسكن طايفه گشتاسبی چرام و بابويی و احمدی است. امامزاده جعفر(ع) در ابتدای ده خان حماد واقع بوده و تا كاروانسرای دوگنبدان چهار فرسخ (24 كيلومتر) است .

در همين رابطه سند موقوفه‌ای با تاريخ تحرير 1360 (ه.ق) در اختيار است كه اين زيارتگاه و مكان فعلی آن را چنين توجيه می‌كند كه «... امامزاده جعفر ابن(از احفاد)‌امام موسی كاظم(ع) كه مرقد مطهر ايشان واقع است در قبله الموت كوه در خاك كيل‌آباد جزء بلوك رودبان موسوم به باشت بابويی از توابع فارس(گچساران)...».

مردم روستای امامزاده جعفر(ع) و ساير اقوام آن سامان برای اين زيارتگاه احترام قائل هستند و با اعتقاد به پابوس آن مشرف می‌شوند و مراسم مذهبی و دينی خود را در اين مكان مقدس با همكاری اداره اوقاف و امورخيريه شهرستان گچساران برگزار می‌كنند. اين امامزاده دارای هيئت‌امنای فعال است كه نظارت و كنترل اين بقعه متبركه را برعهده دارند.



تاریخ انتشار : 29 اسفند 1394, 00:19



» اخبار مرتبط:

  • استقبال از خادمان امام رضا (ع) در بقعه امامزاده جعفر (ع) گچساران
  • همایش بزرگداشت امامزاده میرسالار(ع) در کهگیلویه
  • برگزاری سفره هفت سین در امامزاده های کهگیلویه و بویراحمد
  • آشنایی با شهر تاریخی بلاد شاپور (هفت گنبد) - کهگیلویه و بویراحمد
  • مرمت بقعه تاریخی امامزاده بابا منیر در نورآباد
  • » اشتراک گزاری خبر

    نام:*
    ایمیل:*
    متن نظر:
    کد را وارد کنید: *
    عکس خوانده نمی‌شود


    در میان پیشنهادات این روزها، کدام را قابل اعتنا می‌دانید؟