دکتر سیدصادق طباطبایـی را مردم ایران بهویژه آنها که اهل سیاست و تاریخ بوده و روزهای اول انقلاب را به خاطر دارند، خوب میشناسند. جوانی شیکپوش، خوشتیپ و خوشبیان با افکاری مدرن و درعین حال معتقد و پایبند به مذهب، سخنگوی اولین دولت انقلاب و یکی از پنج نامزد نخستین انتخابات ریاستجمهوری که
دکتر سیدصادق طباطبایـی را مردم ایران بهویژه آنها که اهل سیاست و تاریخ بوده و روزهای اول انقلاب را به خاطر دارند، خوب میشناسند. جوانی شیکپوش، خوشتیپ و خوشبیان با افکاری مدرن و درعین حال معتقد و پایبند به مذهب، سخنگوی اولین دولت انقلاب و یکی از پنج نامزد نخستین انتخابات ریاستجمهوری که هر بار در سیمای جمهوری اسلامی ظاهر میشد و از سیاست و مسائل و مشکلات انقلاب سخن میگفت، برای کسانی که در آن روزها با دلهره و اضطراب نگران فردای انقلاب و میهن بودند، آرامش خیال و خاطری جمع را به ارمغان میآورد.
از تعلق و وابستگیهای خانوادگیاش همگان کم و بیش با خبرند. فرزند ارشد عالم فرزانه و فقیه وارسته و عارف واصل مرحوم آیتا... حاج سیدمحمدباقر سلطانیطباطبایی، نوه پسری مرجع زاهد مرحوم آیتا... العظمی حاج سیدصدرالدین صدر، خواهرزاده علامـه شهیـر امام موسیصدر، از طریق نسبی با خاندان علمای برجسته زمان، آیتا... العظمی حاجآقا حسین طباطباییقمی پرچمدار مبارزه با استعمارگران انگلیس در عراق، مرجع بزرگ شیعه آیتا... العظمی حاجآقا حسین بروجردیطباطبایی، عارف واصل سیدبحرالعلوم طباطبایی و نیز مجاهد شهیـر آیتا... العظمی حاجآقا سیدحسن طباطباییقمی در مشهد و از طریق سببی به بیت امام خمینی(ره) و مرحوم آیتا... حاجآقا روحا... خاتمی و دیگـر بزرگان علم و سیاست و ادب متعلق است. همه کسانی که کم و بیش با او مأنوس و آشنا هستند، او را سیاستمدار، تاریخدان، دانشمندی از خانواده شیمیدانها و بیوشیمیستها و عالمان ژنتیک، استاد دانشگاهی خوشبیان و خوشقریحه و شوخطبع آشنا و مسلط به زبانهای آلمانی، انگلیسی و عربی و بالاخره سخنرانی خوشگو و نویسندهای خوشقلم و نکتهپرداز میدانند. گرچه حتی در بین آشنایان او کمتر کسی میداند که صادق طباطبایی اهل ذوق و هنر بوده و در عکاسی و فیلمبرداری و خطاطی و نقاشی و پرورش گل، دستی پر توان دارد. در و دیوار و کتابخانه و باغچه منزلش در کامرانیه تهران، گواه این حقیقتند. اما با همه اینها بسیار معدودند افرادی که با همه سوابق آشنایی با او، بدانند که این شیمیدان متخصص ژنتیک و این سیاستمدار زمانشناس و تیزهوش و این مترجم آثار نیل پستــمـن، سَری و سِرّی در موسیقی داشت و با دیوان شعرای نامی حافظ و نظامی و مولوی و رهیمعیری انس و الفتی دیرینه و از حافظهای قوی و از سرعت انتقالی بالا و سینهای مشحون و آکنده از خاطرات تلخ و شیرین برخوردار بود.
وی در سال ۱۳۵۷ همراه امام خمینی(ره) به ایران میآید و ابتدا در وزارت کشور معاونت سیاسی و اجتماعی آن وزارتخانه و برگزاری رفراندوم نظام جمهوری اسلامی را برعهده داشت. سپس در زمان دولت مهندس بازرگان، معاونت سیاسی وی و سخنگویی دولت موقت و همچنین وزیر مشاور در این دولت بوده است. بعد از استعفای مهندس بازرگان تا ریاستجمهوری رجایی، طباطبایی سرپرستی نخستوزیری را با حکم حضرت امام عهدهدار بوده است. در سال ۱۳۸۸ برخی از منابع خبری داخلی از احتمال کاندیداتوری او در انتخابات ریاستجمهوری دهم خبر دادند، اما او اقدامی در این راستا انجام نداد. در جریان تبلیغات انتخاباتی محسن رضایی یکی از کاندیداها وی را بهعنوان مشاور خود برگزید. زمان زیادی بود که او بار دیگر به آلمان رفت اما اینبار به امید بهبود بیماری ریوی که بدان گرفتار بود ولی دیگر به ایران بازنگشت و روز گذشته بود که فرزند آیتا... سیدحسن خمینی خبر درگذشت صادق طباطبایی را در فیسبوکش منتشر کرد. روحش شاد و یادش گرامی.