هرساله با شروع بارشهای باران شاهد فرسایش خاک در استان کهگیلویهوبویراحمد هستیم که این مهم کمتر مورد توجه آبخیزداری منابع طبیعی واقع شده است.
به گزارش راک نیوز،هرساله با شروع بارشهای باران شاهد فرسایش خاک در استان کهگیلویهوبویراحمد هستیم که این مهم کمتر مورد توجه آبخیزداری منابع طبیعی واقع شده است.
بارش بارانهای سیلآسا باعث فرسایش خاک و هدر دادن مواد مغذی خاک و تغییرات در سطح خاک و از همه مهمتر از دست دادن لایه گیاهخاک که مهمترین قسمت پوسته خاک برای بهرهبرداری و تغذیه مناسب گیاهان و درختان میشود.
اگر چه در برخی موارد آبخیزداری کهگیلویهوبویراحمد اقدامات و گام های مثبتی جهت جلوگیری از فرسایش خاک در برخی نقاط انجام داده است ولی این مهم در نقاط مختلف استان به خصوص در مناطق سردسیری مانند شهرستانهای بویراحمد و دنا نسبت به مقیاس سیلابهای ویرانگر کافی نبوده به گونهای که این اقدامات حداقلی محسوس نبوده و شاهد تاثیرات مثبت در حوزه آبخیزداری نبودهایم.
کمتر سالی است که به دلیل سیلاب زیرساختهای کشاورزی و باغی و حتی جنگلی در استان دچار خسارت نشده است که علاوه بر پایین آوردن راندمان محصولات کشاورزان و باغداران، هزینههای سنگینی را برای جبران خسارات بر متولیان امور در بخش منابع طبیعی، جهادکشاورزی و بیمه محصولات کشاورزی وارد میکند.
رشتهکوههای زاگرس به خصوص کوه دنا که یکی از پربارشترین منطقه جغرافیایی در استان و مشرف بر دو شهرستان بویراحمد و دنا است، با بارشهایی که اتفاق میافتد سیلابهای بزرگی را در درههای دامنه این کوه به وجود میآورد که این سیلابها بدلیل کنترل نشدن باعث خسارات فراوانی میشود.
سیلاب اگر مهار نشود، بهترین لایه خاک را شسته و علاوه بر تغییرات فیزیکی در زمین، بهترین لایه خاک را شسته و راهی درهها، رودخانهها و در نهایت خلیجها و اقیانوسها میکند.
کنترل سیلاب علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک باعث نفوذ بهتر آب به سفرههای زیرزمینی آب و تزریق آب به چشمهها و منابع زیرزمینی آب میشود که خود عامل مهمی در بهرهمندی از آب در موضوع شرب و کشاورزی و باغداری و حتی صنایع میشود.
لازم به ذکر است که درههای سیلابی که در سالیان گذشته به وسیله مهارهای مختلف اعم از بتنی و سنگی مورد توجه قرار گرفتهاند باعث کنترل بسیار خوب سیلاب در نقاط مختلف استان شدهاند.
اکنون با اعلام علی تیموری، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری مبنی بر افزایش ۱۵ برابری بودجه آبخیزداری کشور در سال جاری، باید دید آیا منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویهوبویراحمد در جذب اعتبار و تخصیص منابع برای کنترل سیلاب و جلوگیری از فرسایش خاک و پیامدهای مثبت آن موفق عمل میکند یا خیر.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر