آغاز به كار دولت يازدهم و حضور سلطان قابوس پادشاه عمان به عنوان اولين مهمان خارجي رئيس جمهور در تهران باعث شد تا پس از سالها بار ديگر درهاي مجموعه سعدآباد به روي مراسمهاي استقبال و استقرار مهمانان ارشد دولتي باز شود. ظهر ديروز و ساعتي پس از ورود پادشاه عمان به تهران مراسم استقبال رسمي از اين مقام ارشد عربي كه اولين مهمان خارجي رئيس جمهور محسوب ميشود با حضور حجتالاسلام حسن روحاني در ساختمان رياست جمهوري مجموعه سعدآباد برگزار شد.
روزگذشته پادشاه عمان به عنوان اولين ميهمان خارجي دولت تدبير و اميد وارد تهران شد و در بدو ورود به فرودگاه مهرآباد مورد استقبال ظريف وزير امور خارجه ايران قرار گرفت و بلافاصله در مجموعه سعدآباد از سوي رئيس جمهور کشورمان استقبال رسمي از وي به عمل آمد. پادشاه عمان در راس هياتي بلندپايه شامل وزير امور خارجه، وزير نفت عمان، مشاور عالي فرهنگي و مشاور سياسي سلطان قابوس همچنين رئيس دربار و رئيس دفتر سلطان به ايران سفر کرده است. در مراسم استقبال رسمي از پادشاه عمان علاوه بر رئيس جمهور علي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، نعمت زاده وزير صنعت معدن و تجارت، زنگنه وزير نفت، نهاونديان رئيس دفتر رئيس جمهور و محمدرضا صادق مشاور رئيس جمهور و همچنين حسين فريدون حضور داشتند.گفتوگوي رئيس جمهور و پادشاه عمان و هياتهاي عاليرتبه مذکور بلافاصله بعد از مراسم استقبال رسمي آغاز شد. پادشاه عمان و رئيس جمهوري اسلامي ايران در اين ديدار درخصوص گسترش روابط دوجانبه و مهمترين مسائل منطقهاي و بينالمللي با يکديگر گفتوگو کردند. روحاني در اين ديدار ضمن خوشامدگويي به پادشاه عمان و هيات همراه وي با اشاره به زمينههاي گسترده توسعه روابط تهران-مسقط گفت: مقامات عالي رتبه دو کشور تلاش کنند تا مناسبات و همکاريهاي دو جانبه بيش از پيش تعميق و توسعه يابد.رئيسجمهور به جايگاه ممتاز عمان در عرصه همکاريهاي منطقه اي اشاره و تصريح کرد: همکاريهاي تهران- مسقط براي بازگشت صلح و ثبات به منطقه بسيار موثر و مهم است و جمهوري اسلامي ايران تلاش ميکند اين سياست را با تلاش ديگر کشورهاي منطقه دنبال کند.سلطان قابوس پادشاه عمان نيز در اين ديدار که مقامات عالي رتبه دو کشور حضور داشتند با ابراز خرسندي از استقبال گرم دولت و ملت جمهوري اسلامي ايران از وي و هيات همراه، روابط دو کشور را خوب توصيف کرد و خواستار ارتقاء همکاريهاي تجاري و اقتصادي تهران- مسقط شد. بر اساس برنامه روحاني پس از ديدار سلطان قابوس با رهبرمعظم انقلاب دور دوم مذاكرات خود را با او برگزار ميكند. گفته ميشود مذاكرات دوم از اهميت بالايي برخوردار است.
قرار بود پادشاه عمان در مراسم تحليف رئيس جمهور ايران حضور پيدا کند که به علت مراسم ويژه عيد سعيد فطر در عمان، اين سفر به تاخير افتاد و يکي ديگر از مقامات عاليرتبه اين کشور در مراسم تحليف شرکت کرد. سفر پادشاه عمان به ايران سومين سفر وي به ايران در طول دوران امارتش و دومينسفر وي پس از انقلاب اسلامي به شمار ميرود.بر اساس برخي روايتهاي غير رسمي اين سفر علاوه بر آن كه ميتواند نقطه عطفي در مناسبات دو كشور ايران و عمان باشد، داراي ابعاد ديگري است كه در صورت كسب نتايج مثبت، موقعيت مناسبي را پيش روي كشورمان قرار خواهد داد. هر چند اطلاعات منتشر شده از اين سفر به صورت كلي و كاملا ديپلماتيك در اختيار رسانهها قرار داده شده، اما گفته ميشود كه اين سفر برخي زواياي ديگر نيزممكن است داشته باشد كه طي روزهيا اتي جزييات آن مشخص خواهد شد.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي كشور عمان يكي از كشورهايي بود كه رفتار متعادل و معقول تري نسبت به برخي از كشورهاي منطقه به ويژه اعراب در مواجهه با ايران در پيش گرفت و همين امر موجب حفظ روابط دو طرف طي سالهاي گذشته شد. گرچه روابط دو طرف در برخي دوران فراز و فرودهايي را نيز تجربه كرد، اما شرايط تا حدود زيادي منطبق بر اعتدال و ميانه روي ميان دو طرف برقرار بود. از اين رو عمان هم به دلايل فرهنگي و اعتقادي و هم به علت همسايگي با ايران كشوري است كه مورد اعتماد طرف ايراني بوده و همين امر موجب برقراري روابط دوستانه و پايدار ميان دو طرف شده است.
از طرف ديگر اين كشور روابط نزديك و متعادلي را نيز با غرب و به ويژه آمريكا دارد و همين امر موجب شده تا بسياري از تحليل گران در نوشتهها و گفتههاي خود از اين كشور به عنوان كشوري كه قادر است مقدمات ميانجيگري ميان ايران و آمريكا و حل مناقشات هسته اي كشورمان با غرب را فراهم سازد، نام ببرند.
سلطان قابوس در نخستين سفر خود پس از انقلاب اسلامي در سال 1388 به ايران با رهبر معظم انقلاب و رئيس جمهور وقت ديدار كرد و در همان سفر ضمن تاكيد بر گسترش روابط اقتصادي، سياسي و فرهنگي بين دو كشور، از برنامههاي هسته اي كشورمان نيز حمايت كرد. اين حمايت طي سالهاي گذشته در مجامع ديگر ادامه داشته و همين امر موجب شده تا اين كشور نزد جمهوري اسلامي از جايگاهي مناسب برخوردار باشد.برخي از منابع داخلي نيز گمانه زني بعضي از تحليل گران و يا مقامات را به صورت غير رسمي منتشر كرده و در آن به طور مستقيم از ميانجيگري پادشاه عمان در مناقشات بين ايران و آمريكا و حل و فصل اختلافات خبر داده اند.هر چند نميتوان احتمالات مطرح شده را موثق دانست ذكر اين نكته نيز حائز اهميت است كه رسانههاي غربي برخلاف رويه معمول خود، زياد به اين سفر نپرداخته و تنها به اطلاع رساني در باره سفر بسنده كرده اند.
دويچه وله آلمان حدود پنج ماه پيش در گزارشي به نقل از گيدو وستروله وزير امور خارجه آلمان نوشته كه عمان براي كمك به حل مناقشه اتمي غرب با ايران درخواستي را ارايه كرده است.در اين گزارش وزير امور خارجه آلمان ابراز اميدواري كرده كه عمان در مناقشه اتمي با ايران نقشي مؤثر ايفا كند. وزير امور خارجه آلمان در عمان گفت كه مهم است كه در رابطه با موضوع مناقشه اتمي با ايران با كشورهايي مشورت شود كه به طور سنتي نقش ميانجيگر را در منطقه بازي كردهاند. كشور عمان نيز تاكنون دخالتي در مناقشه اتمي ايران نداشته و اين در حالي است كه غرب، عمان را به عنوان كشوري ميشناسد كه به طور سنتي رابطهاي نيكو با ايران دارد.سلطان قابوس پيشتر براي آزادي زندانيان آمريكايي در ايران و همچنين آزادي زندانيان ايراني در آمريكا و كشورهاي غربي ميانجيگري كرده است.اما براي رسيدن به پاسخ اين پرسشها كه سفر قابوس به ايران و در مقطع كنوني تا چه اندازه سياسي و نه تشريفاتي است، و حواشي سفر تا چه ميزان ميتواند بر معادلات منطقه و روابط بينالملل تاثير بگذارد و مقدمات حل مناقشه اي ديرينه را رقم زند، و آيا اساسا پادشاه عمان براي انجام همين موارد به تهران سفر ميكند، يا برنامه كاري ديگري دارد، بايد به انتظار نشست و تحولات آينده را از نزديك دنبال كرد.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر