محمد بياتي/ فايل صوتي گفتوگوي محمدجواد ظريف و سعيد ليلاز که قرار بود بهعنوان سندي براي آينده بماند و منتشر نشود، 2شب پيش بهطور غيرمنتظرهاي منتشر شد. اين مصاحبه با وزير خارجه کشورمان در روز ششم اسفند سال ۱۳۹۹ و در قالب برنامهاي با عنوان «تاريخ شفاهي دولت تدبير و اميد» ضبط شده است.
اين فايل پنجم ارديبهشت۱۴۰۰ براي نخستينبار توسط شبکههاي تلويزيوني ايراناينترنشنال و بيبيسيفارسي منتشر شده است.
در اين فايل صوتي درباره نقش شهيد سرلشکر قاسم سليماني در ديپلماسي، مطالبي مطرح شده است. ظريف در اين فايل درباره کارشکني روسيه در برجام نيز سخن گفته است.
ظريف در بخش ديگري از اين فايل صوتي که بهصورت تقطيع شده منتشر شده است؛ گفته در تمام اين سالها «ما هزينه ميدان کرديم. ميدان هزينه ما نکرد».
در بخشي از اين فايل ظريف عنوان ميکند که در جلساتي که داشتيم دائماً شهيد سليماني به من ميگفت که فلان موضوع را به فلان شخصيت فلان کشور بگو و مسائل را پيگيري کن و هميشه فرماندهان ميدان بودند که مسائل خود را پيگيري ميکردند و اينگونه نبود که من از آنها بخواهم که فلان کار را بکنند که ازجمله آن ميتوان به بحث سوريه اشاره کرد که البته اين مسئله موضع نظام بود.
آيا تهيه اسناد تاريخ شفاهي، در دولتهاي گذشته سابقه دارد؟
۳ ساعت از اين گفتوگوي ۷ ساعته سعيد ليلاز تحليلگر سياسي- اقتصادي با ظريف در شبکههاي اجتماعي در حال انتشار است و واکنشهاي متعددي را به همراه داشته است. از مسئولان دولت و وزارت خارجه تا تحليلگران سياسي و مردم عادي. سخنگوي وزارت خارجه نيز گفته اگر مسئولان امنيتي اجازه دهند همه ۷ ساعت گفتوگو را منتشر ميکنيم چرا که معتقديم حرفهاي ظريف تقطيع شده است.
پيش از هر چيز سؤالي که ذهن خوانندگان را بهخود مشغول ميکند اين است که اگر قرار نبوده اين مصاحبه منتشر شود اصلا چرا انجام شده است. در پاسخ به اين سؤال برخي ميگويند اين ايده توسط مرکز بررسيهاي استراتژيک رياستجمهوري در دولت يازدهم شکل گرفته و قرار است تاريخ شفاهي دولتها را روايت کند. برخي ديگر ازجمله عبدالرضا داوري، مشاور سابق محمود احمدينژاد ميگويد چنين موضوعي در دولتهاي نهم و دهم وجود نداشت و ايده تازهاي است. از سوي ديگر محمدعلي ابطحي، رئيس دفتر محمد خاتمي در دوران رياستجمهوري وي در کلاب هاوس گفته در زمان دولت خاتمي هم اين گونه مصاحبهها وجود داشته است. با اين همه گويا چنين مصاحبههايي که قرار نبوده بهزودي منتشر شوند و بهعنوان سند باقي بمانند، در دولتهاي قبل بهصورت مولتي مديا نبوده و صرفا بهصورت مکتوب انجام ميشده است.
هدف از انتشار اين فايل چيست؟
موضوع مهم ديگري که ذهنها را بهخود مشغول کرده است اين است که اين فايل توسط چهکسي يا کساني و به چه علتي منتشر شده است؟
برخي تحليلگران معتقدند اين فايل توسط مخالفان ظريف منتشر شده و هدف آنها تخريب ظريف بهعنوان گزينه احتمالي اصلاحطلبان براي کانديداتوري در انتخابات رياستجمهوري۱۴۰۰ است. بررسي سطحي در آمار انتشار آن در شبکههاي اجتماعي و سايتها هم گويا نشاندهنده فزوني گرفتن واکنشها به انتشار فايل وزير امور خارجه است.
گروهي ديگر از تحليلگران هم ميگويند هدف از انتشار اين گفتوگو بالا آوردن نام ظريف در نظرسنجيها و در واقع نوعي تبليغ براي وي بهعنوان کانديداي احتمالي رياستجمهوري است.
برخي که عمدتا از طيفهاي اصلاحطلب هستند برآنند که درست در روز اعلام کانديداتوري مصطفي تاجزاده براي رياستجمهوري، انتشار چنين فايلي به حاشيه بردن اين اتفاق (به زعم آنها) مهم است. اين بخش از تحليلها در ادامه دوگانه اصلاحطلب و اصولگرا و بهدنبال نشان دادن تخريبها و تبليغها و توطئه براي تخريب اصلاحطلبان است.
آمدن نام سردار شهيد حاج قاسم سليماني که ظريف بارها به رفاقت و دوستي صميمياش با وي تأکيد کرده است در اثناي اين مصاحبه، حساسيتها را دوچندان کرده است و تندروهاي هر دو طيف چپ و راست نگاههاي کاملا متضادي به آمدن نام سردار شهيد حاج قاسم سليماني در اين مصاحبه داشتهاند.
عدهاي معتقدند که هرچند انتشار اين فايل براي تخريب ظريف انجام شده است اما نتيجه برعکسي خواهد داد و در نهايت اين انتشار به نفع وزير امور خارجه خواهد شد و مردم طرفدار ظريف به صداقت او بيشتر ايمان ميآورند.
برخي نيز ميگويند انتشار اين فايل و اظهارات ظريف درباره تلاش روسيه براي عملي نشدن برجام ميتواند در مذاکرات کنوني احياي برجام در وين تأثير منفي بگذارد و باعث شکست احياي برجام شود.
گروهي نيز بر واژه «ميدان» در ميان صحبتهاي ظريف تمرکز کردهاند و درصدد تاويل و تفسير آن برآمدهاند و سخنسراييها کردهاند.
با اين همه انتشار فايل صوتي گفتوگوي ظريف با سعيد ليلاز همانطور که انتظارش ميرفت سر و صداي زيادي در شبکههاي اجتماعي برپا کرد و طي 2شب گذشته موضوع داغ اتاقهاي گفتوگوي پلتفرم تازه آمده کلابهاوس بود.
حال بايد منتظر بمانيم و ببينيم آيا فايل کامل ۷ساعته اين گفتوگو منتشر ميشود يا خير؟ و اگر منتشر شد يا نشد چه واکنشهايي را برميانگيزد و مهمتر از آن بايد منتظر ماند تا شايد هويت منتشرکنندگان و هدف آنها روشن شود
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر