پایگاه خبری راک نیوز ؛ با شناختي که از دکتر روحاني دارم، او را فردي هوشمند و روشنفکر ميدانم. دکتر روحاني فردي است که ميتوان با او به مذاکره نشست. من رقابتهاي انتخاباتي انتخابات ايران را پيگيري ميکردم و مناظرههاي تلويزيوني كانديداها را كاملا دنبال ميکردم زيرا مساله ايران براي من بسيار مهم است. من کشور شما را دوست دارم و به موضوع انتخابات در ايران نيز علاقه مند بودم. فکر ميکنم رقابتهاي انتخاباتي در ايران بسيار خوب بود و مشروعيت دکتر روحاني کاملا قاطع است و او ميتواند با توجه به کسب آراي بسيار از مردم، گام بردارد.» اين جملات را خاوير سولانا مسئول پيشين سياست خارجي اتحاديه اروپا به زبان آورده است.
خاوير سولانا، مسئول پيشين سياست خارجي اتحاديه اروپا، در جريان سفرش به تهران براي شركت در مراسم تحليف روحاني در گفت وگو با ايسنا درباره ارزيابي اش از دولت جديد ايران و تاثير آن بر مذاکرات و مناسبات سياست خارجي ايران» خاطرنشان کرد: من هنوز شناختي از اين دولت ندارم و من نميدانم چه مذاکره کننده و وزير خارجهاي در اين دولت منصوب خواهد شد. اما دکتر روحاني را از آغاز سال 2000 ميشناسم و ملاقاتهاي متعددي با وي داشتهام. ما مذاکرات را به خوبي مديريت کرديم و در آن زمان به توافق نامهاي دست يافتيم که مورد قبول رئيس جمهوري بعدي قرار نگرفت.»
او ادامه داد: با شناختي که از دکتر روحاني دارم، او را فردي هوشمند و روشنفکر ميدانم. دکتر روحاني فردي است که ميتوان با او به مذاکره نشست. دستيابي به توافق اجباري نيست اما روحاني فردي است که با روشنفکري نظرات طرف مقابل را درک ميکند و اين امر براي وقوع مذاکرات، اساسي است. وقتي ميخواهيم مذاکره کنيم بايد نظر طرف مقابل را درک کنيم.اين ديپلمات پيشين اتحاديه اروپا خاطرنشان کرد: از نظر من بسيار خوب است که او سکان دار رياست جمهوري ايران شده است. ايران کشور بسيار خوبي است و تاريخ بلند و آيندهاي روشن دارد. بايد ببينيم چگونه با اين مشکل که اکنون روي ميز مذاکره بررسي ميشود برخورد کنيم.وي افزود: در حال حاضر در مساله مذاکرات عواملي هم چون سازمان ملل و شوراي امنيت اين سازمان و اتحاديه اروپا نقش دارند. من اميد بسياري دارم که تغييرات رهبران در اروپا، چين، آمريکا و ايران موقعيتي را فراهم کند تا دو طرف از مزاياي اين تغييرات بهرهمند شوند تا بتوانيم به سمت و سوي يک راه حل ديپلماتيک حرکت کنيم و سعي کنيم ديپلماسي را در معرض نمايش قرار دهيم.وي نقش روابط ايران و آمريکا را در مذاکرات مهم دانست و گفت: لازم است اتحاديه اروپا در اين زمينه وارد عمل شود. براي اين کار پيشنهاد ميشود که ايران با طرفهاي مختلف در تماس باشد. براي شما و آمريکا برقراري تماس دشوارتر است زيرا داراي روابط ديپلماتيک نيستيد. بنابراين به طور قطع تنها راه، مذاکره با آمريکا نيست و از طريق مذاکره با سه کشور اروپايي نيز ميتوان وارد عمل شد. اما در صورتي که با هر طرفي وارد مذاکره شويد ميتوانيد با هم به توافق برسيد و در صورتي که با يک يا دو طرف مذاکره نکنيد حل مساله سخت تر ميشود.
رئيس پيشين سياست خارجي اتحاديه اروپا تاکيد کرد: با اين حال من بر اين باورم از آن جا که ايران با آمريکا روابط ديپلماتيک ندارد، بايد هر دو طرف تلاش کنند. من پيشنهاد ميکنم - ايران و آمريکا - کانالي ارتباطي ايجاد کنند تا از اين طريق فرايند پيش رود. با اين همه در پايان کار راه کار مورد توافق بايد مورد قبول اعضاي شوراي امنيت و اتحاديه اروپا باشد زيرا آنها نيز در فرايند مذاکرات نقش دارند.او با بيان اين که فکر ميکنم دستيابي به توافق بينالمللي بسيار مهم است زيرا اين مساله براي جامعه بينالمللي از اهميت به سزايي برخوردار است افزود: به خاطر داشته باشيد که ما درباره نظر من صحبت نميکنيم بلکه درباره شوراي امنيت و کشورهاي مهمي نظير ايران صحبت ميکنيم که بايد راهکاري پيدا کنند. مايلم تاکيد کنم که بايد به سرعت وارد عمل شد. طرفها بايد از فرصتها استفاده کنند و امروز يک فرصت فراهم شده است. مذاکرات بايد در مقاطعي شاهد تغيير باشد تا به نتيجه برسد و به نظرم اکنون يکي از اين نقاط تغيير محقق شده است.
اين ديپلمات اروپايي در ادامه گفت: بسيار خرسندم که به ايران براي شرکت در اين مراسم دعوت شده ام. من اختياراتي ندارم اما هنوز صاحب نفوذ هستم و ميتوانم از اين نفوذ براي پيشبرد مذاکرات استفاده کنم.
وي با اشاره به رقابتهاي انتخاباتي در ايران گفت: من اخبار کمپينها و رقابتهاي انتخاباتي و مناظرههاي تلويزيوني را پيگيري ميکردم و از طريق تلويزيون ديدم. اين مناظرهها از طريق چندين شبکه تلويزيوني پخش ميشد و من اين مناظرهها را دنبال ميکردم زيرا مساله ايران براي من بسيار مهم است. من کشور شما را دوست دارم و به موضوع انتخابات در ايران نيز علاقه مند بودم. فکر ميکنم رقابتهاي انتخاباتي در ايران بسيار خوب بود و از منابعي نظير تلويزيون به خوبي استفاده شد. بنابراين مشروعيت دکتر روحاني کاملا قاطع است و او ميتواند با توجه به کسب آراي بسيار از مردم، گام بردارد. البته من در جريان هستم که همه ايرانيها به دکتر روحاني راي ندادند بنابراين بايد ببينيم که وي چگونه در کشور مديريت ميکند.اين ديپلمات کهنه کار اروپايي با اشاره به دلايل به نتيجه نرسيدن مذاکرات ايران و غرب در دوره مسئوليتش به عنوان مذاکره کننده با ايران گفت: واقعيت اين است که ما در آن زمان به توافق واقعي دست نيافتيم و اين مهم ترين درس براي عبرت گرفتن است. او ادامه داد: فکر نکنيد که اختلاف ميان سه کشور اروپايي روي مساله اصلي تاثير مهمي داشته باشد. مذاکره با برخي کشورهاي اروپايي حتي سخت تر از مذاکره با آمريکاست. بنابراين بحث در اين مورد چندان مهم نيست ونکته حائز اهميت اين است که اگر شما گامهايي برداريد و آمادگي داشته باشيد دستيابي به توافق ممکن است.او درباره اعمال تحريمهاي يکجانبه عليه ايران به بهانه فعاليت هسته اي خاطرنشان کرد: هيچ کسي با تحريمي که بدون دليل اعمال شود موافق نيست. به خاطر داشته باشيد که درباره کشوري صحبت ميکنيم که با برخي کشورهاي جامعه بينالمللي اختلاف نظر دارد و قرارداد منع اشاعه و خلع سلاح هسته يي را امضا کرده است. امضاي اين قرار داد تعهداتي را در پي دارد.سولانا درباره اظهارات مسئولان رژيم صهيونيستي درباره اينکه ايران به خط قرمز مورد نظر مقامات رژيم صهيونيستي نزديک ميشود خاطرنشان کرد: من نماينده اسراييل نيستم. نکته اين است که شما بايد متوجه باشيد که همچنان به غني سازي ادامه ميدهيد. من استاد دانشگاه هستم و ميدانم که عبور از مرز مرحله خاصي از غني سازي به چه معناست. من از نحوه کار سانتريفيوژها آگاهم. لازم نيست که يک نخبه بوده باشيد و نوبل فيزيک گرفته باشيد تا متوجه اين مسائل شويد. ميدانيد، شما ظرفيت ساخت چيزي را داريد که ما دوست نداريم داشته باشيد و شما هم گفتيد که نميخواهيد داشته باشيد.وي ادامه داد: شما ميخواهيد انرژي توليد کنيد و اورانيوم لازم را در اختيار داريد. وي اضافه کرد: شما حق توليد اورانيوم با درصد غناي بالاتر را داريد اما بايد متوجه سوالي که ميپرسم باشيد. اگر نيازي نداريد، چرا به دنبال آن هستيد؟ شما گفتهايد که اورانيوم را براي مصارف پزشکي و توليد انرژي لازم داريد و آنچه اکنون در اختيار داريد، اين نياز را برآورده ميکند. شما نيروگاه بوشهر را در اختيار داريد که اکنون فعال است. بيش از پنج تا شش سال زمان لازم است تا نيروگاه ديگري همانند بوشهر ساخته شود و شما هيچ قراردادي را با هيچ کشوري براي ساخت نيروگاه هستهيي نداريد. شما حق (غنيسازي) را داريد اما ميتوانيد ديگران را تصور کنيد که اين حق را با توجه به اين شرايط زير سوال ميبرند.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر