فرم سریال در قالب تاریخی- سیاسی و محتوای دراماتیک و عاشقانه است که انتخاب دکور – میزانسن مناسب فرم رابه محتوا نزدیک کرده است
تم سریال( خانواده - عشق و سیاست) است.
راک نیوز -(شبدیس بختیاری): سریال خاتون بر اساس یک داستان واقعی است که در سال 1320 در زمان جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط متفقین و ارتش روسیه ، رقم میخورد .
داستان این مجموعه حول اتفاقاتی است که شخصیت اول آن خاتون بختیاری است . زنی جوان با میل به زندگی و پیشرفت در ایرانی که با ظهور پهلوی اول در کشاکش گذر از سنت به مدرنیته است. و همسر وی شیرزاد ملک یک سرهنگ سردرگم ارتش ایران است که پس از حمله ارتش شوروی به ایران با مشکلات بسیاری مواجه شده و تصوری از آیندهاش ندارد. و در خانواده ای بزرگ شده است که ثروت و قدرت و خان و خان زادگی، حرف اول را زده و زیر دست مادری سلطه گر تربیت شده. که نمی تواند از وی سرپیچی کند واز طرفی هم عاشق زنی روشن فکر، تحصیل کرده است. شیرزاد عاشق است ولی یاد نگرفته و بلد نیست چطور رفتار کند یعنی عقل او یک چیز می گوید و دلش چیز دیگری. و همین باعث شده با شخصیت دوگانه و پیچیده همزاد باشد تفاوت های فکری اساسی که بین خاتون و شیرزاد وجود دارد آغاز مشکلات برای آنهاست
خاتون تینا پاکروان بیشباهت به شهرزاد قصهی حسن فتحی نیست ولی هنوز برای قضاوت درمورد داستان و لایهی عمیق شخصیتها کمی زود است.
داستانی که آهسته و با داستانهای کوتاهی که در کنار یکدیگر قرار میگیرد پیچیده میشود روایتی را شکل می دهد که فعلا مخاطب را با خود همراه می کند وپیشبینی سرنوشت شخصیت ها ساده نیست.
به گفته کارگردان سریال، شخصیت فهیمه اکبر که غزل شاکری این نقش را ایفا میکند برگرفته از یک شخصیت واقعی است او خواننده و نویسنده گیلان شناس بود که اقدامات فرهنگی بسیاری در رشت انجام داد اما شاید به خاطر زن بودنش کمتر نامی از او به گوش خورده است
نقطه ضعف داستان تا اینجا مرگ ناگهانی امیر علی (فرزند خاتون و شیرزاد) است این اتفاق کاملا بدون مقدمه رخ میدهد و مخاطب را به شوک فرو میبرد و این حس را ایجاد می کند که بهانه ای برای شتاب درجدایی عاطفی و سپس طلاق خاتون و همسرش باشد که با شخصیت زنهای بختیاری که حامی خانواده هستند تفاوت دارد فقط رشادت و شجاعت خاتون است که آنرا با ریشه بختیاری بودن گره زده و پدرش که به اسارت انگلیسها درآمده است
خاتون بیشتر از این که زنی با ویژگی های مثبت با ریشه بختیاری ویک زن مستقل و آزادیخواه باشد، یک فرد با اختلال شخصیت نمایشی از آب درآمده. دیالوگ های شعاری، ریتم بیش از حد سریع تغییر کاراکتری دارد تمرکز بیش از حد بروی شخصیت خاتون باعث شده تا نسبت به سایر شخصیتها کمتوجهی شود. انتخاب بازیگر به نظر من مناسب است چهره سرد و مقتدر نگار جواهریان به شخصیت خاتون متن نزدیک است.
در دورهء قاجار ایل بختیاری از مقتدرترین ایلات جنوب ایران ومنطقه بختیاری ازجهت سیاسی و اقتصادی توجه کشورهای استعماری، بهخصوص انگلیس را به خود جلب کرد.
مقام و موقعیت زن در ایل، ازجمله نکاتی است که سیاحان در آن اتفاقنظر داشته و آن را ستایش کردهاند. درحقیقت زن، این مظهر زایندگی و باروری، همواره نقش بنیادی در ایل بختیاری داشته و از جایگاه ویژهای برخوردار بوده است. حضور فعال زن و جایگاه اجتماعی او در جامعه ایلی دوره قاجار، ازجمله نکاتی است که توجه است آنهم در عصری که زن ایرانی برونخانه، در پس روبند و درونخانه، در پس پرده بوده و ازهرگونه فعالیت اجتماعی عام یا خاص که مردان انجام میدهند، محروم بوده است. زن بختیاری بدون نقاب و روبنده ، در اجتماع ظاهر میشده و از آزادی عمل بیشتری برخوردار بوده است و به این موضوع در سریال پرداخت شده است
ویژگی های ظاهری یک زن بختیاری اینگونه توصیف شده است اغلب دارای چشمانی سیاه و درشت، ابروهایی کمانی، لبانی نازک و چانه ای کشیده بودند.
آنان دست و پایی پر توان و قدمهایی بلند و استوار داشتند و بسیار چالاک گام برمیداشتند. بیشتر زنهای بختیاری بلندقد بودند و بهندرت، زنهای چاق و فربه بین آنها دیده می شد. گریم و انتخاب نگار جواهریان تا حدودی مناسب است.
در کل تا نقد کامل و تخصصی باید تا پایان سریال صبر کرد تا اینجای کار به غیر از شخصیت خاتون ، زنهای دیگری در جایگاه های متفاوت نیز بررسی شدند که شاید خاصه روحیات کارگردان باشد که خود نیز یک زن است و ازدیدگاه های دیگر به زندگی زنان در آن دوران می پردازد – زن سنتی و سلطه جو(مادر شیرزاد)- زن خانه دار و متکی به مرد (هووی مادر شیرزاد) ، زن فرهیخته و شاعر یا زنی که برای دفاع از جامعه و مردم خود از مرگ هراسی ندارد.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر