پیدا شدن پیکر دو نفر در کهگیلویه و بویراحمد نه در خانه ها، خرابه ها، خیابان ها و یا کنار جاده ها، بلکه بر بالای..............
پیدا شدن پیکر دو نفر در کهگیلویه و بویراحمد نه در خانه ها، خرابه ها، خیابان ها و یا کنار جاده ها، بلکه بر بالای تیرهای برق درماه های اخیر؛حال و روز سارقانی است که برای دستیابی به مس،علاوه بر تخریب شبکه های برق، جان خود را که همچون زر است از دست می دهند.
سارقان سیم های برق، پیام حافظ شیرین گفتار را که گفته است:ˈ دست از مس وجود چو مردان ره بشوی تا کیمیای عشق بیابی و زر شویˈ برعکس یافته اند.
اگر چه شبکه های برق یک ثروت ملی و همگانی است اما برخی با سرقت سیم های برق، گوهر طلایی نعمت سلامتی خود را به آنی، طعمه طمع و آتش سرخ جریان الکتریسته می کنند.
در استان کهگیلوبه وبویراحمد به لحاظ پراکندگی بیش از یکهزار و 700 روستا و طولانی بودن مسیر خطوط شبکه های برق هر چند مدت یکبار اخباری مبنی بر سرقت از سیم های برق و دستگیری سارقان در رسانه ها درج پیدا می کند.
به گفته مسولان و کارشناسان آگاه عمده سرقت های سیم برق در حوالی مناطق روستایی دور دست و شبکه های پراکنده به صورت شبانه انجام می گیرد .
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد در این باره می گوید: در سال گذشته بیش از 20 تن سیم برق از شبکه های این استان به سرقت رفت و به همین جرم 50 نفر در این استان دستگیر شدند.
ˈحسن کریمیˈ با اشاره به اینکه سال گذشته 178 مورد سرقت از شبکه های برق صورت گرفت، افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون نیز نزدیک به 60 مورد از این دست سرقت ها گزارش شده است.
وی خسارت وارده بر اثر سرقت 20 تن سیم مسی را سه هزار و 200 میلیون ریال ذکر کرد.
کریمی معتقد است که بین سرقت شبکه های برق در شهرستانه های گوناگون این استان با افزایش قیمت مس در بورس فلزات رابطه مستقیمی وجود دارد.
به گفته وی با بالارفتن قیمت مس در این بورس، تعداد سرقت های سیم های برق این استان نیز افزایش می یابد که نشان می دهد دلیل اصلی این سرقت ها فروش آن است و افراد به قصد استفاده شخصی سرقت نمی کنند.
کریمی عنوان می کند که این سرقت ها به صورت گروهی و فردی صورت می گیرد و در میان دستگیر شده ها افراد بومی و غیر بومی این استان دیده شده است.
اگر چه سرقت سیم های برق همواره وجود داشت اما ازسوی دیگر راه هایی برای کاهش این گونه سرقت ها به اجرا گذاشته شده که یکی از مهمترین آنها جایگزینی کابل های خودنگهدار به جای کابل های مسی است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان می گوید: با توجه به آلومینیومی بودن این کابل ها امکان سرقت آنها کمتر است اما چون حدود سه هزار و 500 کیلومتر شبکه برق فشار ضعیف در استان وجود دارد، این کار زمان و هزینه زیادی را خواهد داشت.
کریمی مزیت های اینگونه کابل ها را در امکان استفاده از آنها در معابر باریک و تنگ، کاهش قطعی های کوتاه مدت و بلند مدت برق، کاهش هزینه های نگهداری خط و جلوگیری از سرقت عنوان می کند.
در این سال ها سرقت ترانسفورماتورها نیز یکی دیگر از مشکلات شرکت برق در استان شده به گونه ای که در ماه های گذشته چهار ترانسفورماتور به سرقت رفته است.
بهای هر ترانسفورماتور نزدیک به 300 میلیون ریال است که سرقت آنها مشکلاتی از جمله تحمیل هزینه های سنگین، قطع بلند مدت برق و از کار افتادن دستگاه های الکتریکی مردم را در پی داشته است.
رابطه نادرست برخی از مردم با انرژی ارزشمند الکتریسته به سرقت سیم های برق و ترانسفورماتورها محدود نشده است بلکه استفاده از انشعاب های غیر مجاز، برای فرار از پرداخت بهای آن هم مشاهده می شود.
رییس اداره برق گچساران در این باره می گوید: در نیمه نخست امسال 625 انشعاب غیرمجاز برق در این شهرستان جمع آوری شد.
به گفته ˈعلی روانگرˈ در سال گذشته نیز دو هزار و 200 انشعاب غیرمجاز برق در سطح این شهرستان جمع آوری شده بود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق کهگیلویه و بویراحمد در این باره نیز می گوید: برخی هم استانی ها برای پرداخت نکردن بهای برق اقدام به کارهای خطرناکی از جمله انشعاب های غیرمجاز می کنند.
به گفته کریمی انشعاب های غیر مجاز در استان باعث ایجاد نوسان های برق، پارگی شبکه ها، قطعی، هدررفتن انرژی و در نهایت نارضایتی بیشتر مردم می شود.
رییس اداره برق بهمئی از دستگیری سه سارق در حوزه روستای ˈکفش کنان ˈ این شهرستان در مدت اخیر داد و گفت: سارقان علاوه بر نصب یک فقره بنر با آرم اتفاقات برق لیکک بر روی ماشین خود به تجهیزات کامل ایمنی مجهز بودند.
سید ˈمحمد برزین زادهˈ افزود: از این افراد یکهزار و 780 کیلو گرم سیم برق کشف شد.
وی گفت: سارقان اگر چه به عنوان مامور اتفاقات برق خود را جازده بودند،اما با هشیاری نیروهای انتظامی دستگیر شدند.
موسوی با بیان اینکه چندی پیش نیز سه سارق که بیشترین سرقت آنها در زمینه سرقت ترانس برق بود نیز در منطقه ˈپشت تاوهˈ بهمئی دستگیر شد،افزود: صیانت از شبکه های برق نیازمند همکاری مردم است.
کارشناسان مسائل اجتماعی درباره دلایل سرقت سیم های برق و ترانسفورماتور ها اعتقاد دارند عوامل عمومی سرقت از قبیل بیکاری، فقر و مسائل مشابه در رواج این پدیده موثر است.
عبدالرحمان توفیقیان یکی از این کارشناسان معتقد است: علاوه بر این عوامل، کمبود امنیت حفاظتی این تجهیزات و تساهل در برخورد با سارقان نیز در رایج بودن این پدیده اجتماعی دخالت دارد.
وی یکی از راهکارهای کاهش یا از بین رفتن این سرقت ها را در آگاهی رسانی و فرهنگ سازی می داند.
به گفته توفیقیان آگاهی مردم از اهمیت شبکه های برق و ایجاد حس مشترک نسبت به اموال عمومی می تواند در این راستا موثر باشد که زمان زیادی را نیز لازم دارد.
با این شرایط به نظر می رسد در کنار راهکارههای فرهنگی و با وجود گران بها بودن تاسیسات برقی، گستردگی و بی حفاظی آنها، بهترین راه حل برای پایان سرقت سیم های برق و انشعاب های غیر مجاز، افزایش کابل های خودنگهدار باشد، همان مسیری که بسیاری از دیگر کشورهای جهان نیز پیموده اند.
گزارش از: سید ولی موسوی نژاد
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر