مشروح اخبار


» ممانعت از اتحاد جهانی و منطقه ای علیه ایران/کارنامه دولت یازدهم سیاست خارجی



سوگمندانه عملکرد ماجراجویانه دولت قبل در عرصه بین‌الملل عواقب ناگواری از جمله تحریم‌های سنگینی را بر عرصه‌های داخلی کشور تحمیل کرده بود. دولت روحانی با درک صحیح مشکلات داخلی و معادلات جهانی نخستین اولویت خود را تمرکز بر پایان دادن به پرونده هسته‌ای استوار ساخت. انتخاب تیمی متخصص،


ممانعت از اتحاد جهانی و منطقه ای علیه ایران

کارنامه دولت یازدهم سیاست خارجی

 

ولی‌الله شجاع‌پوریان -هفته دولت و گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر از سویی و دو ساله شدن دولت یازدهم از سوی دیگر فرصت مناسبی است تا به ارزیابی عملکرد و کارنامه دولت پرداخته شود. عملکرد دولت کنونی از چهار منظر اساسی سیاست خارجی، حوزه اقتصادی، سیاست داخلی و عرصه فرهنگی قابل ارزیابی و تبیین است که در این مقاله کارنامه سیاست‌ خارجی دولت یازدهم مدنظر قرار می‌گیرد.

 

می‌دانیم از شعارهای اصلی دکتر روحانی در انتخابات ۹۲ تکیه بر سیاست‌خارجی اعتدال‌گرایانه و حل پرونده پیچیده و طولانی هسته‌ای بود. سوگمندانه عملکرد ماجراجویانه دولت قبل در عرصه بین‌الملل عواقب ناگواری از جمله تحریم‌های سنگینی را بر عرصه‌های داخلی کشور تحمیل کرده بود. دولت روحانی با درک صحیح مشکلات داخلی و معادلات جهانی نخستین اولویت خود را تمرکز بر پایان دادن به پرونده هسته‌ای استوار ساخت. انتخاب تیمی متخصص، متعهد، کاردان و زبان‌دان که بارها مورد حمایت مقام معظم رهبری نیز قرار گرفتند باعث شد با پذیرش حق غنی‌سازی ایران، زمینه لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه کشورمان فراهم شود و سیاست خارجی دولت یازدهم، به نقطه قوتی در کارنامه دولت تبدیل شود.

 

البته توافق هسته‌ای وین تنها عملکرد مثبت روحانی در سیاست خارجی نبود؛ جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر از منظر دیگری متحمل ضرر و زیان‌های زیادی در عرصه بین‌الملل شده‌است که عبارتند از، پروژه ایران‌هراسی توسط صهیونیست‌ها و هم‌پیمانان منطقه‌ای‌اش که برخی رفتارها و عملکردها به این مباحث و پذیرش آن در افکار عمومی با تکیه بر تبلیغات رسانه‌های غربی دامن می‌زد. دکتر روحانی با رویکرد تنش‌زدایی و اعتمادسازی و« جهان عاری از خشونت» و با محوریت صلح و عدالت پروژه ایران‌هراسی صهیونیست‌ها را نیز ناکام گذاشت.

 

افزایش تعامل ایران با کشورهای بزرگ و تاثیرگذار در عرصه بین‌الملل یکی دیگر از دستاوردهای دولت یازدهم در سیاست خارجی است که دستاورد فوری آن رفت و آمد سران کشورهای اروپایی و هیات‌های اقتصادی دولت‌های غربی از جمله آلمان، فرانسه، انگلستان و مسوول سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا به تهران بوده‌است که بدون شک افزایش جایگاه و نقش ایران را در معادلات منطقه‌ای و نظام جهانی در پی خواهد داشت.

 

از معضلات به جا مانده از دولت گذشته، افزایش تنش‌ها و نگرانی‌های منطقه‌ای بود که خوشبختانه دولت یازدهم در راستای رفع تنش‌های منطقه‌ای و ارتباط با همسایگان هم قدم‌های خوبی را برداشته است. سفر وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای عربی در ماه‌های اخیر آن هم بعد از دستیابی به توافق هسته‌ای نشان از عزم جدی دولت برای رفع تنش‌های منطقه‌ای و تعامل مناسب با همسایگان است. اگرچه در رابطه با کشورهایی همچون ترکیه و عربستان اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، اما عملکرد مثبت دولت در دیپلماسی منطقه‌ای باعث شده ترکیه و عربستان در یارگیری منطقه‌ای دچار تزلزل شوند و از ایجاد یک مانع متحد و یکپارچه منطقه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران جلوگیری شود.

 

از دیگر دستاورد‌های دولت یازدهم افزایش نقش و حضور ایران در مجامع بین‌المللی است .علاوه بر حضور موثر رییس‌جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل، حضور مقدماتی ایران در دو اجلاس مهم بین‌المللی یعنی مجمع جهانی اقتصاد تحت عنوان اجلاس داووس با محوریت کشورهای غربی و سازمان همکاری شانگهای با محوریت روسیه و چین نیز حاکی ازرویکرد چندجانبه دولت یازدهم در مناسبات بین‌المللی است.

 

با این وصف با نگاهی واقع‌بینانه به عملکرد سیاست خارجی دکتر روحانی در بیست و پنج ماه گذشته نمره قابل قبول و بالایی در کارنامه دولت یازدهم ثبت می‌شود که خود می‌تواند نقطه قوت و امیدبخشی برای موفقیت در عرصه‌های دیگر باشد و مقدمات تحقق اهداف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دولت تدبیر و امید را فراهم کند

 



تاریخ انتشار : 8 شهریور 1394, 23:20



» اخبار مرتبط:

  • انتقاد استاندار کهگیلویه و بویراحمد از دولت احمدی نژاد؛ نفت را بالای ۱۰۰ دلار فروختند و پروژه ها رانیمه‌تمام رها کردند
  • یاران احمدی نژاد، در امور دولت فضولی نکنند
  • هاشمی: زمینه‌ها برای توافق آماده است
  • شوخی یک روزنامه با نمایندگان مجلس: کاش استاند‌ار ما عوض شد‌ه بود‌
  • کوه‌پیمایی صبحگاهی مقام‌معظم رهبری
  • » اشتراک گزاری خبر

    نام:*
    ایمیل:*
    متن نظر:
    کد را وارد کنید: *
    عکس خوانده نمی‌شود


    در میان پیشنهادات این روزها، کدام را قابل اعتنا می‌دانید؟