مذاکرات هستهاي، بيشترين حجم خبرهاي خارجي دولت يازدهم را در بازه زماني کمتر از يک سال اخير به خود اختصاص داده است. اهميت اين موضوع به حدي است که رسانههاي خبري معتبر جهان نيز با در اولويت قرار دادن اين خبر و موضوعات وابسته به آن سعي دارند تا بر اساس منافع خود اخبار اين اتفاق بزرگ را مهندسي کنند.
روز گذشته مجله نيويورکر، از رسانههاي معتبر سياسي آمريکا در گفتوگو با وزير امور خارجه کشورمان،
مذاکرات هستهاي، بيشترين حجم خبرهاي خارجي دولت يازدهم را در بازه زماني کمتر از يک سال اخير به خود اختصاص داده است. اهميت اين موضوع به حدي است که رسانههاي خبري معتبر جهان نيز با در اولويت قرار دادن اين خبر و موضوعات وابسته به آن سعي دارند تا بر اساس منافع خود اخبار اين اتفاق بزرگ را مهندسي کنند.
روز گذشته مجله نيويورکر، از رسانههاي معتبر سياسي آمريکا در گفتوگو با وزير امور خارجه کشورمان، از زبان وي احترام به شان و شرافت ملت ايران را به گوش سردمداران قدرتهاي جهان مخابره کرد.در اين ميان محمدجواد ظريف با پاسخي مستدل به پرسشي درباره امکان منافع مشترک ايران و آمريکا، اين پاسخ 35 ساله را که از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي در رسانهها و در ميان سياستمداران مطرح است، با توضيح يک مقدمه قابل توجه پاسخ داد. مشروح اين گفتوگو را که دربردارنده اطلاعات و نکات قابل توجهي است ميخوانيد:محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان در گفتوگو با مجله نيويورکر تاکيد کرد: يک توافق هستهاي به طور قطع در آينده سياسي ايران تاثيرگذار است اگر ما بتوانيم به مردممان نشان دهيم و ثابت کنيم که غرب اکنون حاضر است با ايران براساس احترام متقابل، منافع مشترک و وضعيتي برابر معامله کند در اين صورت اين مساله تاثيري بر تمام جنبههاي عملکرد سياست خارجي ايران و برخي جنبههاي سياست داخلي ايران دارد.وي در پاسخ به اين سوال که با توجه به خط قرمزهاي موجود به ويژه ميان تهران و واشنگتن که اغلب برطرف نشدني به نظر ميآيند، دستيابي به يک توافق تا چه اندازه سخت ميباشد؟ گفت: چنين توافقي هم ميتواند آسان باشد و هم سخت.
بحث بر سر جزئيات ساده نيست
ظريف تشريح کرد: آسان چون به طور ظاهر ما ديدگاههاي مشابهي در مورد اهداف اين توافق داريم. ما سلاح هستهاي نميخواهيم و آنها ميگويند که هدف تضمين اين مساله است که ايران به دنبال سلاح هستهاي نيست بنابراين از نظر من چنين هدفي هم اکنون به دست آمده است و ما بايد فقط مکانيزم مورد نياز برسر اين پروسه را پيدا کنيم.ظريف تاکيد کرد: اما جزئيات ميتواند طاقتفرسا و سخت باشد.وزير امور خارجه کشورمان ادامه داد: همچنين به دليل وجود کساني که توافق را نميخواهند و آنهايي که منافعشان را در بياعتمادي بيشتر و مناقشه ميبينند کار را سخت ميکنند و تمام تلاششان را براي ممانعت از اين توافق به کار ميگيرند.وي گفت: اکنون آنها زمان داشتند تا خود را جمع و جور کنند و احتمالا با تاکتيکهاي جديد به ميدان بيايند. من هنوز معتقدم که آنها شکست ميخورند اما آنها زندگي را براي کساني که چيزي مثبت ميخواهند سختتر ميکنند.ظريف تاکيد کرد: تنها درونمايه مذاکرات ايران با شش قدرت جهاني احترام است. احترام براي حقوق ايران.وزير خارجه کشورمان همچنين اظهار کرد: مذاکرات هستهاي در مورد ظرفيت هستهاي نيست اين مذاکرات در مورد شرافت و شان ايران است.وي ادامه داد: اگر طرف مقابل اهميت اين شرافت و شان را براي مردم ايران درک کند و اين حقيقت را که ايرانيان مختلف که حتي تاسيسات نطنز، اراک يا فردو را نديدند معتقدند که اين شرافت و تکنولوژي و توسعه آنها قابل فروش نيست در اين صورت آنها ميتوانند به يک درک مشترک با ما برسند.
ما جهان را سياه و سفيد نميبينيم
ظريف همچنين در سخنانش آورده است که مذاکرات هستهاي در ميان دولت ايران يک مباحثه است که اين مباحثه سالم و گرم است. اين يک موضوع بسيار بسيار مهم است و تعابير مهمي دارد به همين دليل تصميمگيري در مورد آن سخت است. همچنين بياعتمادي زيادي نسبت به غرب وجود دارد بنابراين هر قدمي که برداشته ميشود، با احتياط و ملاحظات است.خبرنگار نيويورکر در ادامه گفت: حسن روحاني، رئيس جمهور ايران با محمود احمدينژاد به ويژه در مواجهه با سياست خارجي متفاوت است و وزير امور خارجه کشورمان در اين باره گفت: ما دورنماي متفاوتي از دنيا داريم. ما جهان را لزوما به صورت سياه و سفيد نميبينيم. ما معتقديم که امکان مشارکت و همکاري وجود دارد. ما معتقديم که براي اينکه بتوانيم با کسي مذاکره کنيم، با آنها مشارکت داشته باشيم و به يک درک برسيم لزوما نبايد با آنها موافق باشيم.
از دولت قبل اعتماد به نفس بيشتري براي توافق داريم
ظريف تاکيد کرد: ما در واقع اعتماد به نفس بيشتري داريم بنابراين معتقديم که ميتوانيم مذاکره کنيم و به اهدافمان دست پيدا کنيم چون قابليت اينکه بتوانيم به صورت منطقي نظرمان را بگوييم و طرف مذاکره کنندهمان را متقاعد کنيم که ميتوانند با ما به توافق برسند، داريم. با اين همه هيچ چيز نميتواند مانع از بازگشت جمهوري اسلامي ايران به موضع تندروها شود.محمدجواد ظريف تشريح کرد: رايدهندگان ميتوانند ما را به خانه بازگردانند. من خيلي زود و در سن 47 سالگي بازنشسته شدم بنابراين ميتوانم دوباره نيز بازنشسته شوم و فکر ميکنم مردم حق دارند که اينگونه انتخاب کنند.اين مجله آمريکايي همچنين نوشت: ظريف انتخاب احمدينژاد به عنون رئيس جمهور ايران در سال 2005 را به عدم پاسخگويي غرب به امدادرساني ديپلماتيک در دوران رياست جمهوري محمدخاتمي نسبت داد و گفت: ايران يک ديپلماسي صادقانه و مشارکتي انتخاب کرد اما واکنش غرب براساس توهمات بود و متاسفانه کساني در کاخ سفيد نشسته بودند که درک و دانشي محدود از واقعيتهاي جهان داشتند. واکنش به اين صداقت، متکبرانه، غيرممکن و توهمآميز بود. مردم ايران معتقد بودند که شرافت آنها به خطر افتاده و اين صداقت دولت آنها با دشمني و خواستههاي غيرممکن مواجه شده است. بنابراين آنها کسي را انتخاب کردند که کاملا با اين رويکرد مخالف بود.
هر صحبتي که از واشنگتن بيرون ميآيد غيرمحترمانه است
وزير خارجه کشورمان بيان کرد: حس قرباني شدن، افکار ايرانيها را دربرگرفته است. هر صحبتي که از واشنگتن بيرون ميآيد غيرمحترمانه است، تلاش ميکند تا مردم ايران را تهديد کند و ايرانيها را تحت فشار قرار دهد از اينرو آنها خيلي فوري واکنش نشان ميدهند.وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه برخي مردم ايران در نمازهاي جمعه عليه آمريکا شعار ميدهند و چرا از آمريکاييها ميخواهند در مورد چيزي که خودشان حساس نيستند، حساس باشند اظهار کرد: ما در مورد چيزي که عموم مردم انجام دادهاند در مقابل آنچه که رئيس جمهور آمريکا انجام داده صحبت ميکنيم.ظريف به سخنان باراک اوباما و جورج بوش که گفتهاند حمله نظامي عليه ايران هنوز يک گزينه است اشاره کرد و گفت: مردم ايران به تهديد و فشار به طور منفي پاسخ ميدهند و تقريبا به آن حساس شدهاند. اين مساله موجب آزردگي مردم ايران شده و به همين دليل شما شاهد شعارهاي برخي مردم در نمازهاي جمعه هستيد.
درک پاسخ مثبت ايرانيان به احترام متقابل دشوار نيست
وي ادامه داد: من به شما اطمينان ميدهم اين مردم همان کساني هستند که بعد از حادثه 11 سپتامبر با آمريکاييها ابراز همدردي کردند و حتي براي ابراز يک همدلي و يگانگي خود با آمريکاييها با در دست گرفتن شمع در خيابان راهپيمايي کردند. و در دو نماز جمعه هيچ شعاري داده نشد اما چه چيز تغيير کرد؟ اظهارات رامسفيلد و کاندوليزا رايس آزاري بود براي مردم ايران.ظريف تاکيد کرد: آمريکا بايد در طول 35 سال گذشته بيش از اين فهميده باشد که ايرانيها به احترام پاسخي مثبت ميدهند. آن را امتحان کنيد، شما را نخواهد کشت.وزير خارجه کشورمان در ادامه يادآور شد: در اينجا دو چشمانداز وجود دارد؛ يک چشمانداز مناقشه بيشتر، تنشهاي بيشتر و بياعتمادي بيشتر حتي از آنچه در گذشته داشتهايم خواهد بود اما چنين وضعيتي اگر از گذشته بدتر شود به راحتي قابل مديريت نخواهد بود و حتي ميتواند بدتر و خطرناکتر شود. بنابراين يک گزينه وجود دارد که من اميدوارم مقابل ما نباشد.وي در پاسخ به اين سوال که با توجه به تهديدهاي اسرائيل و آمريکا در مورد باقي بودن گزينه جنگي در صورت شکست خوردن ديپلماسي آيا چنين نتيجهاي جنگ ديگر در خاورميانه خواهد بود؟ گفت: من تا اين اندازه در مورد جنگ نگران نيستم. ناامني واژهاي است که من از آن براي ناامني،تنش و جنگ استفاده ميکنم. من فکر ميکردم مردم متمدن جنگ را کنار گذاشتهاند، اما برخي اوقات مردم تصميمات معقول نميگيرند.
منافع مشترک ايران و آمريکا؛ بودن يا نبودن؟
ظريف در ادامه دومين چشمانداز موردنظر خود را اميدوارکنندهتر توصيف کرد و گفت: چنين چشماندازي عليرغم وجود تفاوتها اين است که قدرتهاي جهاني بتوانند در مورد مسائل جدي نگرانيهاي مشترکشان با هم همکاري و تلاش کنند و آنها را پايان دهند. اين مسائل شامل مشکلات عدم ثبات، افراطگرايي و تروريسم در خاورميانه و افغانستان و يکسري ديگر از احتمالات شامل پذيرفتن ايران به عنوان منبع قابل اعتماد انرژي اروپا است.وزير خارجه کشورمان در پايان در پاسخ به اين سوال که آيا ايران و آمريکا پس از 35سال قطع روابط ديپلماتيک اکنون منافع مشترکي دارند يا خير؟ گفت: آيا من گفتم که منافع مشترکي وجود دارد؟ ايران در منع اشاعه سلاحهاي کشتار دسته جمعي داراي منافع امنيت ملي است بنابراين اگر آمريکا نيز در منع اشاعه اين سلاحها داراي منافعي است، اين يک مساله است. ايران در آزادي کشتيراني در خليج فارس داراي منافع امنيت ملي است ما در مبارزه با تروريسم و عدم ثبات در افغانستان داراي منافع ملي هستيم.وي ادامه داد: ما در ايجاد ثبات و برقراري دولتهاي پايدار در منطقه داراي منافع امنيت ملي هستيم. ما همچنين براي پايان دادن به خونريزيها در سوريه داراي منافع امنيت ملي هستيم. اگر من آنچه را که آمريکا در ظاهر ميگويد بپذيرم، در اين صورت نزديکي وجود دارد.
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر