مشروح اخبار


» " زلزله اخیر دهدشت هشدار به مدیریت بحران "



کشور ایران به عنوان یکی از مناطق زلزله خیز جهان در مسیر کمربند زلزله آلپ همالیا قراردارد ،تا قبل از زلزله منجیل - رودبار در سال ۱۳۶۹ اقدامات و فعالیت های موثر علمی و فنی در زمینه کاهش پیامدهای ناشی از زلزله بسیار اندک بود.


مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های مخاطبین راک نیوز است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. می توانید با ارسال یادداشت خود، این مطلب را تأیید یا نقد کنید.


" زلزله اخیر دهدشت هشدار به مدیریت بحران " 

 

کشور ایران به عنوان یکی از مناطق زلزله خیز جهان در مسیر کمربند زلزله آلپ همالیا قراردارد ،تا قبل از زلزله منجیل - رودبار در سال ۱۳۶۹ اقدامات و فعالیت های موثر علمی و فنی در زمینه کاهش پیامدهای ناشی از زلزله بسیار اندک بود ولی پس از این زلزله  دستورالعمل های ایمنی سازی و بهسازی لرزه ای ساختمانها بخشی از دستاوردهای حاصل از خودآگاهی جامعه فنی و مدیران کشور پس از زلزله مهم رودبار می باشد.


در این راستا هدف  کاهش پیامدهای ناشی از زلزله این است که مردم آگاه شوند و به فکر چاره باشند ،نه اینکه طرح این مساله باعث بیم و هراس بیهوده شود ،هراسی که ناشی از بی خبری و بی توجهی ما در چند دهه اخیر است و الا احتمال وقوع زلزله در نقاط مختلف ایران همان مقدار است که در ده ها کشور دیگر جهان وجود دارد.


زلزله پدیده انتشار امواج در زمین به علت آزاد شدن مقدار  زیادی انرژی ناشی از اغتشاش سریع در پوسته زمین و یا در قسمت های بالایی گوشته زمین می باشد.


بررسی موقعیت جغرافیایی زلزله های ثبت شده مشخص می سازد که توزیع آنها امری اتفاقی نمی باشد بلکه نواحی که در آنها زلزله های بزرگ اتفاق می افتد بنام مناطق زلزله خیز یا  "کمربند زلزله" نامیده می شوند.فلات ایران تقریبا در مرکز کمربند خشک و بزرگ اوراسیا قرار گرفته و به طور متوسط ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ متر از سطح دریا بلندتر است،فلات ایران جز مناطق لرزه خیز جهان است و در آن زمین لرزه های قاره ای ایجاد می شوند.


استان کهگیلویه و بویراحمد  و شهر دهدشت بر روی کمربند زلزله واقع شده  و از نظر لرزه خیزی با درجه اهمیت زیاد می باشد ،که این موضوع در طراحی ساختمانها مطابق آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله باید لحاظ شود تا  آسیب های ناشی از زلزله  کاهش پیدا کند.


زلزله اخیر که در ساعت ۴ و ۹ دقیقه بامداد روز  سه شنبه ۶ خردادماه به وقوع پیوست زنگ هشداری بود  برای  مسولین  محترم استان کهگیلویه و بویراحمد تا با  هم اندیشی از صاحبنظران و  متخصصان زلزله   در پی وقوع این پدیده  از خسارات احتمالی جلوگیری شود.


اگر مقایسه ای داشته باشیم  نزدیکترین زلزله مرگباری که در ایران به وقوع پیوست زلزله ۵ دیماه سال ۱۳۸۲ استان کرمان شهر بم بود ،بزرگی این زلزله بین ۶/۳ تا ۶/۶ در مقیاس ریشتر بود و طبق آمار روی هم بیش از ۳۲۰۰۰ نفر از هموطنانمان در این زلزله جان خود را از دست دادند و ساختمانهای مسکونی ،تجاری ،اداری ،آموزشی که عمدتا ساختمانهای بنایی با مصالح آجر  و خشت بودند دچار خسارت شدند.


زلزله اخیر دهدشت بزرگی آن ۴/۹ در مقیاس ریشتر بوده و حدود ۱/۵ درجه کمتر از زلزله بم و ساختمانهای شهرستان کهگیلویه ۹۰ درصد آنها بنایی مسلح و غیر مسلح بوده و در برابر زلزله های با بزرگی ۶ ریشتر دچار تخریب و ترک خوردگی خواهند شد ،  در چند سال اخیر  زلزله های زیادی در شهرستان کهگیلویه به وقوع پیوست و  بزرگی این زلزله در سالهای اخیر  نشان می دهد که هر چه به سمت آینده می رویم بزرگی این زلزله ها در مقیاس ریشتر بیشتر خواهد شد و این نشان از حرکات تکتونیکی صفحات و جابجایی صفحات و آزاد شدن مقدار زیادی انرژی خواهد شد ، زلزله اخیر زنگ هشدار  را در شهرستان کهگیلویه به صدا درآورد ، تا استاندار محترم ،نماینده محترم مردم در مجلس شورای اسلامی،معاون محترم عمرانی استاندار ،امام جمعه محترم ، فرماندار محترم ،مدیریت بحران استانداری ،شهردار دهدشت و شورای تامین  در رابطه با مدیریت بحران در شهرستان کهگیلویه چاره اندیشی کنند.


تدابیر ضروری برای مقابله با زلزله : 

۱- مدیریت بحران : به معنی ایجاد تمهیداتی مدیریتی و مهندسی برای مقابله با زلزله از جمله برنامه ریزی و آموزش ،رسانه های گروهی و ارتباط جمعی و برنامه های آموزشی همگانی برای افزایش دانش جامعه ،ارزیابی و آغاز بسیج عمومی می باشد.

۲- نقش بیمه در کاهش خسارات زمین لرزه

۳- پیش بینی زلزله

۴- نقش آیین نامه ها و احداث بناهای مقاوم در برابر زلزله


پورمحمد سعیدی کارشناس رسمی دادگستری و نویسنده کتاب زلزله و کاهش اثرات زلزله



تاریخ انتشار : دیروز, 08:20



» اخبار مرتبط:

  • زلزله و کاهش اثرات زلزله
  • زلزله 4 ریشتری کازرون را لرزاند
  • زلزله منطقه فارغان هرمزگان را لرزاند
  • تهران همچنان در آماده باش/ پس لرزه ها ادامه دارد
  • زلزله شدید در هرمزگان /حوالی درگهان لرزید
  • » اشتراک گزاری خبر

    نام:*
    ایمیل:*
    متن نظر:
    کد را وارد کنید: *
    عکس خوانده نمی‌شود


    در میان پیشنهادات این روزها، کدام را قابل اعتنا می‌دانید؟