سايت «فريادگر» ديروز گزارش داد: روزنامه کيهان سالها است که هر چه ميخواهد درباره بزرگان فرهنگ و ادب ايران مينويسد و متاسفانه اين روند متوقف نشده است . در ادامه اين روند ديروز روزنامه کيهان به بهانه اينکه قرار است يکي از سالنهاي دانشگاه به نام «ايرج افشار» شود،به اتهام زني به پژوهشگر، ايرانشناس و کتابشناس بزرگ ايراني پرداخت و با کمال وقاحت وي را «ايران شناس نزديک به محافل بهايي» ناميد، اين در حالي است که به گزارش پايگاه اطلاعرساني دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبري، رهبر معظم انقلاب پس از دريافت خبر درگذشت ايرج افشار گفته بودند: ايرج افشار، ايرانشناسي برجسته و پركار بود. همچنين مرحوم ايرج افشار چند ماه پيش از درگذشت، در ديداري گرم و صميمي با رهبر انقلاب، حضور يافته بود.
متن نوشته کيهان در ستون «خبر ويژه» اول آذر ماه 1391 با عنوان «در کتابخانه دانشگاه تهران چه ميگذرد» به اين شرح است:
«با پيشنهاد و حمايت «کتابخانه مرکزي دانشگاه تهران» قرار است يکي از سالنهاي دانشگاه به نام «ايرج افشار» (ايران شناس نزديک به محافل بهايي) شود.از چندي پيش جريان فرهنگي مشکوکي در دانشگاه تهران تحرکات خود را آغاز کرده است که به دنبال ترويج کارگزاران فرهنگي عصر پهلوي و ناديده گرفتن دانشمندان متعهد ميباشد. يکي از نخستين اقدامات اين عناصر، بازگرداندن مجسمههاي نيم تنه برخي از کارگزاران عصر قاجار و پهلوي اول و دوم از چند سال قبل به سالن کتابخانه دانشگاه است. سياستها و اقدامات اين عناصر به جايي رسيده است که براي مورخان وابسته و نزديکان حسن تقي زاده، سالن يادبود بنا ميکنند و اکنون قصد نامگذاري سالني را به نام «ايرج افشار» دارند که پس از انقلاب نيز با «بنياد مطالعات ايران» (به رياست اشرف پهلوي) همکاري نزديک داشت.به نظر ميرسد روسا و مديران دغدغهمند دانشگاه تهران بايد نسبت به تحرکات چنين عناصر نامطلوبي که پستهاي مديريتي کتابخانه دانشگاه را در اختيار دارند، واکنش جدي نشان دهند و مانع از ترويج آرا و نگرش چهرههايي شوند که آثارشان هيچ سنخيتي با انقلاب اسلامي ندارد.گفتني است مرحوم «جلال آل احمد» طي يادداشت مهمي در آبان 1345 خطاب به «ايرج افشار» وي را از حاميان بهائيان معرفي ميکند که «زير بار اباطيل آنان را» گرفته است. «ايرج افشار» در 15 آذر 1356 با حکم «فرح پهلوي» به عضويت هيات امناي «بنياد فرهنگ ايران» جايگزين «منوچهر اقبال» شد و با دربار پهلوي و «احسان يارشاطر»، «تقي زاده» و ... رابطه بسيار نزديکي داشت.»
اينک خاطره غلامعلي حداد عادل از ديدار ايرج افشار با رهبري را به نقل از سايت khamenei.ir بخوانيد :«سال گذشته مطلع شديم که آقا حدود 9 ماه قبل از درگذشت ايرج افشار، ملاقاتي با آن مرحوم داشتهاند که به پيشنهاد خود آقا بوده است. ايشان يادداشتي براي آقاي افشار فرستاده بودند که من مايلم شما را ملاقات کنم و وي هم قبول کرده بود. آقا در ديدار با آقاي افشار به ايشان گفته بودند: «من از دوراني که شما سردبير مجله سخن بوديد، مقالات و نوشتههاي شما را ميخواندم تا بعد در مجله راهنماي کتاب و ... من از نثر فارسي شما خوشم ميآيد، چون خوندار و جاندار است و نثر دلپذير و درست و دلنشيني مينويسيد» يعني يکي از جهاتي که ايشان به آقاي افشار احترام ميگذاشتند، قدرت قلم او بود».
گفتني است ايرج افشار، فرزند دکتر محمود افشار بود که موقوفات بسياري دارد که از جمله آن مستغلاتي است که در باغ فردوس شميران وقف مؤسسه لغتنامه دهخدا شده و مکان فعلي اين موسسه در آنجاست. ايرج افشار از سال 1324 تا 1328 در دانشکده حقوق دانشگاه تهران در رشته قضايي تحصيل کرد و رساله خود را در دوره دکتري با عنوان «اقليتها در ايران» ارائه کرد. در سال 1329 به عنوان دبير در دبيرستانهاي تهران شروع به تدريس کرد. در سال 1330 به تشويق محمدتقي دانش پژوه به کتابداري در کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران پرداخت. در سال 1331 مجله «فرهنگ ايران زمين» را بنيان گذارد. همکاران وي در تأسيس اين مجله عبارتاند از محمدتقي دانشپژوه، منوچهر ستوده، مصطفي مقربي، عباس زرياب خويي.از سال 1333 تا سال 1335 سردبير مجله سخن بود که صاحب امتياز آن دکتر پرويز ناتل خانلري بود. از سال 1337 تا سال 1357 مدير و سردبير مجله «راهنماي کتاب» بود که صاحب امتياز آن دکتر احسان يارشاطر بود. ايرج افشار در سال 1341 به رياست کتابخانه ملي ايران رسيد. در سال 1342 به رياست مرکز تحقيقات ايرانشناسي دانشگاه تهران رسيد.در سال 1342 فهرست نگاري مجموعه کتابهاي چاپي فارسي دانشگاههاروارد آمريکا را به انجام رساند. از سال 1344 تا 1358 رئيس کتابخانه مرکزي و مرکز اسناد دانشگاه تهران بود. از سال 1348 تا سال 1357 دانشيار و سپس استاد رشته تاريخ در دانشکده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران بود. در سال 1374 فهرستنگاري نسخههاي خطي فارسي در«کتابخانه ملي اتريش» در وين را بعهده گرفت و انجام داد.او تحقيقات ارزشمندي درباره ايرانشناسي و کتابشناسي انجام داد که اين تحقيقات در نشريات معتبر ايراني و خارجي منتشر شدهاست. از او به عنوان پدر کتابشناسي ايران ياد ميشود.ايرج افشار بعد از ظهر چهارشنبه 18 اسفند 1389 در بيمارستان جم تهران درگذشت.
شهريور ماه گذشته احمد مسجدجامعي وزير ارشاد در دولت اصلاحات و عضو فعلي شوراي شهر تهران از نامگذاري خياباني در تهران به نام ايرج افشار خبر داد و گفت: پيشنهاد نامگذاري خياباني به نام ايرج افشار را در همان زمان درگذشت استاد افشار در صحن علني شورا مطرح کردم که مورد موافقت قرار گرفت و تصويب شد و اکنون در مرحله تدوين آييننامهاي براي اين کار هستيم. مسجد جامعي توضيح داد: خياباني که به نام استاد ايرج افشار نامگذاري ميشود، در نزديک خانه يا محل کارشان خواهد بود و اميدواريم به زودي اين کار انجام شود. با اين همه معلوم نيست در آن زمان چرا کيهان اين فرصت را از دست داد که به بهانه اين سخن مسجد جامعي، يکباره به اتهام زني عليه اصلاح طلبان و ايرج افشار بپردازد؟!
» اخبار مرتبط:
» اشتراک گزاری خبر